על מסרגות וסריגה


מסרגותהסריגה חוזרת להיות אופנתית, וכל חובבי וחובבות מלאכת היד צוהלים. ניתן לראות יותר ויותר אנשים הלובשים פריטים סרוגים ביד, ויותר ויותר אנשים, בעיקר נשים, המצוידות בשתי מסרגות או אחת, יושבות וסורגות להנאתן. אווה גזית, ממובילות תחום התפירה והסריגה בארץ, מספרת מהי סריגה ואיך מתחילים. 

 

מהי סריגה?

 

סריגה אינה רק יצירת סריגים, אלא יותר קרובה בהגדרה לשזירת חוטים. סריגים הם רק פריט אחד מתוך המגוון האדיר של הפריטים שניתן ליצור באמצעות סריגה, כמו פריטי לבוש שונים, תכשיטים, וילונות ומפות, בובות, פסלים, שטיחים ועוד. הסריגה יוצרת לולאות, הנקראות "עיניים" וקושרת ביניהן. 

 

סריגה בשתי מסרגות

 

ישנן שתי טכניקות סריגה – בשתי מסרגות או במסרגה אחת.טכניקת שתי המסרגות מחייבת שימוש במסרגות זהות, כמובן, כדי ליצור אחידות במראה. ניתן לגוון ביצירת לולאות בימין ושמאל לסירוגין או להשתמש בשורות של לולאות ימין בלבד ולולאות שמאל בלבד. טכניקת שתי המסרגות מאפשרת גיוון רב בפריט עצמו ויצירת דוגמאות מורכבות, בעיקר אם משלבים בסריגה גם החלפת צבעי החוטים ואפילו סוג החוטים, אך מדובר במיומנות שיש בעיקר לסורגות או סורגים מנוסים, ולא כדאי לנסות זאת בסריגות הראשונות. השימוש בשתי המסרגות נעשה בעיקר כדי ליצור פריטים בעלי צפיפות גבוהה, שהם יציבים וקשיחים יותר, כמו פריטי לבוש שונים. 

 

מסרגה אחת

 

טכניקת המסרגה האחת מכונה גם טכניקת "קרושה", והמסרגה שונה מעט. אם בשימוש בשתי מסרגות העינים מושחלות זו בזו, הרי שבמסרגה אחת העיניים בנויות אחת בתוך השניה ונראות כעמודים. סריגה במסרגה אחת משמשת ליצירת פריטים שיש בהם מרווחים גדולים יותר כמו מפות או ווילונות. 

 

איך מתחילים

 

לסורגים מתחילים מומלץ להיצמד לתרשימים מוכנים, לרכוש צמר לסריגה איכותי, ולהתחיל בדוגמאות פשוטות יחסית, כמובן. לפני תחילת הסריגה כדאי להתייעץ עם סורגים מנוסים או מדריכי סריגה כדי לבחור את החוט הנכון ולהתאים לו את המסרגה הנכונה, וכן כדי להחליט על טכניקת הסריגה המתאימה. אי-התאמה בין עובי החוט לסוג המסרגה עלול ליצור לולאות רפויות מדי או צפופות מדי, להקשות על הסריגה ולפספס את התוצאה הרצויה. השימוש בשתי מסרגות או אחת נותן תוצאות שונות, כמוסבר, ולכן את הצעדים הראשונים כדאי לעשות בהנחייה מקצועית.