מהי מכונת אוברלוק ומה ההבדל בינה לבין מכונת תפירה רגילה?


מכונת אוברלוק | מכונת תפירה | מכונות תפירהקרוב לוודאי שכמעט כול מי שעושים את צעדיהם הראשונים בעולם התפירה נתקלו במושג "מכונת אוברלוק". מה זה בעצם מכונת אוברלוק, למי המכונה מתאימה והאם היא יכולה להוות תחליף למכונת התפירה הביתית הרגילה? משמעו של המונח "אוברלוק" (Overlock) באנגלית הוא "נעילה מעל", דהיינו תפר שעובר מעל לבד ונועל אותו. 

מדובר במכונה שמבצעת תפר מעל לקצה הבד כדי לנעול אותו שלא ייפרם. מעבר לכך, בסמוך למחט קיימת גם סכין שתפקידה לחתוך הן את הבד בקצותיו והן את החוטים שיצאו בגזירה, לקבלת גימור נאה ואסתטי. להבדיל ממכונת התפירה הסטנדרטית, מכונת האוברלוק מתאפיינת בתפר המורכב ממספר חוטים שנתפרים בו זמנית, מה שמעניק לתפר חוזק וסגירה איתנה באופן המונע מהחוטים להיפרם.

 

תפר אוברלוק לעומת תפר דמוי אוברלוק

יתרון נוסף שיש למכונת האוברלוק נעוץ בכך שהתפרים הנם גמישים, תכונה המאפשרת עבודה גם עם בדי סטרץ' נמתחים כדוגמת לייקרה, טריקו וכן הלאה. מכונת אוברלוק מהווה למעשה מכונה בפני עצמה. אמנם ניתן למצוא במכונות התפירה הביתיות תפר המכונה "דמוי אוברלוק", אך זהו תפר ששואף לדמות לתפר המקורי אבל רחוק מלהיות "הדבר האמתי". 

אז מה בעצם ההבדל בין תפר אוברלוק לתפר דמוי אוברלוק? ממרכז התפירה של אווה גזית מסבירים שלתפר דמוי אוברלוק יש חוט עליון אחד בלבד, זאת להבדיל ממכונות האוברלוק הכוללת בין 3 עד 5 חוטים שונים ליצירת התפר, מה שמקנה לו חוזק ועמידות גבוהה בפני פרימה ואו קריעה.

 

אופציות למשחק עם עובי התפר וצפיפותו

מעצם היותו של תפר האוברלוק מורכב ממספר חוטים, תכונה זו מאפשרת הגעה לגימור נאה יותר, מדויק ומקצועי. כמו כן, מכונת אוברלוק מספקת אופציות למשחק עם עובי התפר וצפיפותו, זאת במטרה ליצור גימורים שונים. הסכין הנוספת מאפשרת למקם את התפר ממש על קצה הבד, בעוד שגם תופרים מקצועיים ומיומנים מאוד יתקשו להגיע לרמת דיוק שכזו במכונת תפירה רגילה. 

בהקשר זה, חשוב שוב להדגיש שמכונת האוברלוק מהווה מכונה בפני עצמה, ולפיכך אינה משמשת תחליף למכונת התפירה הסטנדרטית, אלא נועדה לשדרג ולייעל את איכות התפירה בכמה רמות. כך שמכונת האוברלוק מותאמת בעיקר לאלו שתופרים כבר תקופה ארוכה והעיסוק בתחום מהווה עבורם חלק בלתי נפרד מהחיים.

 

קווים לדמותה של מכונת אוברלוק ביתית 

שוקלת לרכוש מכונת אוברלוק ביתית, אך מתלבטת? מכונות אלו יועדו במקורן בעיקר למגזר התעשייתי, כך שהמושג "אוברלוק" היה בעבר שגור בארסנל המילים של התופרות המקצועיות בלבד. בעידן העכשווי, כמעט כל אלו העוסקים בענף מכירים מקרוב את המכונה הזו. מדובר במכונה שיוצרת בקצה הבד תפר נעילה על מנת למנוע את פרימתו. 

 

אלא שמכונות התפירה הביתיות כוללות אף הן תפר דמוי אוברלוק, כך שמתעוררת השאלה: מה ההבדל ביניהן? אנשי הצוות המקצועי מבית "אווה מרכז התפירה" מסבירים שלהבדיל ממכונת התפירה ביתית הרגילה, התפר שבמכונת האוברלוק מורכב משלושה או ארבעה חוטים שנתפרים במקביל. תכונה זו מעניקה לתפר חוזק רב וסגירה מרבית, באופן שמונע את קריעת החוטים או פרימתם. 

 

גימור נקי ואסתטי במיוחד

הבדל נוסף הוא שבצדי המחט של מכונת אוברלוק ביתית ישנה סכין המשמשת לחיתוך הקצוות של הבד, כך שהתוצאה הסופית מתבטאת בגימור נקי ואסתטי במיוחד. זאת ועוד, צורת הזיגזג המאפיינת את תפר האוברלוק מספקת מענה אופטימלי בעבודה עם בדים גמישים ונמתחים כמו לייקרה, טריקו, סטרץ' וכיוצא בזה. 

 

כמו כן, ישנה אפשרות לכוונן את עובי התפר וצפיפותו, ובכך ליצור גימורים שונים על פי צרכים תוך הגעה לרמת דיוק מושלמת. ממרכז התפירה מציינים שאחת השאלות הנפוצות נוגעת למידת נחיצותה של מכונת האוברלוק. 

 

כשמדובר בתופרת העושה את צעדיה ההתחלתיים בתחום, ההמלצה היא להמתין מעט עם הרכישה, ובזמן הזה לצבור ידע וניסיון, תוך שכלול הכישורים במכונת התפירה הביתית הרגילה, זאת כדי לוודא שהתפירה איננה תחביב חולף.

 

שדרוג איכות התפירה תוך כדי קיצור וייעול העבודה

יחד עם זאת, במקרה של תופרת ותיקה ומנוסה שמלאכת התפירה תופסת חלק נכבד משגרת חייה, ובמידה וההיבט התקציבי לא מהווה בעיה עבורה, שאז כדאי לה בהחלט לשקול רכישה של מכונת אוברלוק ביתית, מהסיבה שהמכונה תהווה קפיצת מדרגה משמעותית. 

 

בעזרתה תוכל התופרת לשדרג בכמה רמות את איכות התפירה שלה, תוך כדי קיצור וייעול העבודה, ובפרט אם היא מרבה לעשות שימוש במסגרת עבודתה בבדי סטרץ' דוגמת טריקו, סימפוניה ולייקרה ואו בדים דקים ועדינים כגון משי ושיפון. 

 

אף בעבודה עם אריגים עשויה מכונת האוברלוק לסייע, היות ובדי אריג נוטים להיפרם ולהוציא חוטים בעוד שתפר האוברלוק נועל אותם. אם החלטת בסופו של דבר לרכוש מכונת אוברלוק ביתית, העדיפי דגמים של יצרנים מוכרים ואמינים כגון BABY LOCK, ELNA, JUKI וכדומה.